Prejmer

Situată intr-o poziţie favorabilă, comuna Prejmer are coordonate ce-i oferă unicitate şi un plus de valoare faţă de localităţile rurale din Judeţul Braşov. Datorită aşezării Prejmerului intr-o zonă cu avantaje naturale şi la o distanţă mică de un centru urban important ca Braşovul, s-au putut crea condiţii favorabile pentru organizarea şi dezvoltarea turismului rural, avand ca principal punct de atracţie Cetatea Ţărănească cu Biserica Evanghelică, edificată de către locuitorii saşi şi care este monument istoric.

Prejmerul imparte cu Harmanul zona de rezervaţie naturală “Mlaştina eutrofă cu Laleaua pestriţă”, precum si rezervatia forestiera a padurii de stejar, ce se intind pe o suprafata de 300 ha. Nu în ultimul rând, peisajul primitor al Prejmerului este dat de mulţimea cuiburilor de berze care creează un farmec aparte localităţii.

Localizare:

Comuna Prejmer (Tartlau, Prázsmár) este situată in nord estul judetului Brasov, fiind una dintre cele mai mari comune, atat ca populatie, cat si ca intindere.

Se invecineaza la vest cu comuna Harman, la sud cu comuna Tarlungeni, la est cu comuna Teliu si la nord cu judetul Covasna.

Comuna este formata din trei sate: Prejmer, Lunca Calnicului si Stupini Prejmer.

Date statistice:

 • Suprafata: 6043 ha
 • Altitudine: 522 m
 • Populatie: 9133 locuitori
 • Componenta etnica: 92% romani, 1% germani si 7% rromi.

Istoric:

Originile Prejmerului se pierd in negura vremii. Se presupune ca in acest loc a existat o asezare mai veche, de origine slavă, fapt confirmat de toponimul românesc și maghiar al localității. Documentele atesta localitatea in anul 1240, atunci când regele Béla al IV-lea al Ungariei (1235-1270), cedează biserica din Prejmer cu „toate veniturile și drepturile” sale mănăstirii Cîteaux în Bourgogne, abația-mamă a Ordinului cistercian, pentru folosul obștesc al întregului ordin.

In preajma anului 1211, Andrei al II-lea Regele Ungariei pomeneste intr-un document adresat teutonilor numele raului Tarlung, pe langa care va creste localitatea Prejmer. Cavalerii teutoni care primesc drepturi asupra acestui teritoriu sunt cei care vor ridica pana la un anumit nivel biserica din Tartlau. Lor li se datoreaza planul in cruce greaca, unic in Transilvania, dar avand corespondent in cateva biserici din nord-estul Germaniei. Constructia este terminata imediat dupa anul 1240 de catre cavalerii teutoni. Aceasta a fost construita in stilul gotic burgund introdus de cistercieni de la Carta. Este cea mai bine pastrata si cea mai puternica biserica-cetate din estul Europei.

Prejmerul era prima localitate care primea loviturile turcilor veniți prin pasul Buzău, de aceea regele Sigismund de Luxemburg a dispus ridicarea unor sisteme de apărare în Țara Bârsei. Asa a început fortificarea bisericii, prin ridicarea unei incinte înalte și puternice înconjurată de un șant lat de apă. Cetatea Prejmer a fost cladita in forma de cerc avand ziduri groase de 3-4 metri si inalte de 12 metri, poduri si porti de fier care se ridicau. In cetate sunt fixate in ziduri niste guri de foc pe care se turnau smoala, apa clocotita, ulei incins. Unul din dispozitivele de lupta era ”Orga Mortii” formata din mai multe arme care trageau toate deodata, aceasta producea frica inamicului si multe pierderi. In jurul cetatii erau facute santuri adanci care erau umplute cu apa in caz de pericol.

Biserica fortificată de la Prejmer a suferit numeroase intervenţii. Intre anii 1960 si 1970, au avut loc restaurări întreprinse de Direcţia Monumentelor de pe urma carora cetatea şi-a căpătat forma iniţială. În 1999, biserica a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Sarbatori locale, obiceiuri si traditii:

 • Zilele comunei Prejmer – Au loc in jurul datei de 29 iunie, sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel. Organizate de Consiliul Local şi Primăria Prejmer, în parteneriat cu Consiliul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov, manifestarea urmareste constientizarea şi conservărea patrimoniului cultural local, implicarea locuitorilor în activităţi culturale şi sportive, dar şi promovarea produselor locale. Sarbatorea mai cuprinde concursuri, activitati recreative, recitaturi folclorice, dar si spectacole de dans si teatru medieval.
 • Festivalul clatitelor – Pentru comuna Prejmer este deja o tradiţie acest eveniment ce are ca scop păstrarea unei tradiţii a zonei, specifice anotimpului rece, în vederea conservării moştenirii culturale. În cadrul festivalului se realizează o „Caravană a clătitelor”, cu plecare din faţa Cetăţii Ţărăneşti. In 2011 festivalul a ajuns la editia a XII-a. Se desfasoara anual in luna februarie.
 • Ziua Recoltei - Ca si alte localitati rurale din Tara Barsei, Prejmerul serbeaza Ziua Recoltei in luna octombrie, prilej pentru producătorii din zonă de a se întâlni si a-si promova roadele pentru care au muncit tot anul. Locuitorii comunei si cei din imprejurimi sunt invitati la spectacole folclorice si petrecere. Pentru turisti este o buna ocazie sa achizitioneze produse tradiţionale româneşti, săseşti şi secuieşti sau sa deguste preparate specifice zonei.
 • Balul Zoritorilor – Este o traditie care se pastreaza si in Cristian, la inceputul lunii ianuarie. Balul Zoritorilor are loc dupa Anul Nou, dupa ce tinerii satului, intitulati ceata Zoritorilor, au fost la colindat si au adunat bani pentru organizarea balului. Este o ocazie pentru comunitatea locala sa se intalneasca si sa petreaca impreuna, dupa ce au Sarbatorit Craciunul in familie.

 

Obiective turistice:

Modalitati de a ajunge:

 • Rutier: pe strada Harmanului si in continuare pe E574 (spre Sfantu-Gheorghe), la prima intersectie dupa Gara Harman se face la dreapta, conform indicatorului
 • Rutier: cu autobuze din ora in ora in timpul saptamanii (si din 2 in 2 ore in weekend) de la Autogara 1 Brasov (langa Gara)
 • Feroviar: cu trenuri Personale, la orele: 06:05; 07:55; 12:48; 16:21; 19:27 din Gara Brasov.

Galerie foto

Primăria Comunei Prejmer
Str. Mare, Nr. 565,
Prejmer, Judeţul Braşov,
cod poştal 507165
Tel: 0268362003,
Fax: 0268362363
E-mail: primaria.prejmer@yahoo.com